333 Ecole de Montpellier
Περιγραφή
Πρόκειται για ένα υποκείμενο που προέρχεται από την διασταύρωση Vitis vinifera cv. Cabernet-Sauvignon και Vitis berlandieri.
Σήμερα υπάρχουν 4 διαφορετικοί κλώνοι αυτού του υποκειμένου: 260, 263, 1049, 1105.
Αντίσταση σε Παράσιτα Εδάφους
Η ανθεκτικότητα του 333 ΕΜ στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας είναι μέση προς υψηλή. Είναι ευαίσθητο στους νηματώδεις Meloidogyne incognita και Meloidogyne arenaria.
Προσαρμογή
Το 333 ΕΜ χαρακτηρίζεται απο την πολύ καλή προσαρμογή του σε ασβεστώδη εδάφη και την ανθεκτικότητα του στη χλώρωση σιδήρου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αντέξει σε 60% ολικό ασβέστιο, 40% ενεργό ασβέστιο και ΔΔΧ έως 70. Αυτό το υποκείμενο εμφανίζει πολύ καλη προσαρμογή σε ξηροθερμικές συνθήκες και σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας κατα τη διάρκεια της άνοιξης. Το 333 ΕΜ προσαρμόζεται πολύ καλά σε ρηχά, ξηρά και ασβεστώδη εδάφη.
Αλληλεπίδραση με το μόσχευμα και τους στόχους παραγωγής
Η ευρωστία που μεταφέρει το 333ΕΜ στα εμβόλια είναι υψηλή και επιτρέπει την παραγωγή υψηλών στεμματικών αποδόσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ανθόρροιας. Η ανάπτυξη των φυτών τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης του αμπελώνα είναι αρκετά αργή. Σε συνθήκες χαμηλής η περιορισμένης εδαφικής γονιμότητας, το 333 ΕΜ μπορεί να παράγει πολύ ποιοτικά αποτελέσματα.
Ιδιότητες αγενούς πολλαπλασιασμού
Είναι χαμηλής παραγωγικότητας σε ξύλο ( 10.000-30.000 μέτρα ανα εκτάριο) και απαιτεί ευνοϊκές συνθήκες κατα τη διάρκει του φθινωπόρου για την σωστή ξυλοποίηση στων κληματίδων του. Έχει μέση ικανότητα ριζοβολίας και καλή ικανότητα στον εμβολιασμό, όμως η μεγάλη διάμετρος των κληματίδων είναι ένας παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Αντίσταση σε παράσιτα
Το 333 ΕΜ εμφανίζει υψηλή ανθεκτικότητα στη φυλλόβια μορφή της φυλλοξήρας και μέση ανθεκτικότητα στο περονόσπορο. Αντιθέτως παρουσιάζει ευαισθησία στην ερίνωση.