Σημαντικοί εχθροί επίσης για το αμπέλι και όχι ιάσιμοι, είναι τα φυτοπλάσματα και οι ιώσεις. Και οι δύο κατηγορίες ασθενειών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κατασταλτικά. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών είναι προληπτικά. Πρώτα από όλα τα Φυτοπλάσματα της αμπέλου είναι κυρίως δύο ως βασικοί εχθροί : α) χρυσίζουσα χλώρωση (Flavescence Doree) και β) μαύρο ξύλο (Bois Noir). Πρόκειται για δύο φυτοπλάσματα με τεράστια οικονομική σημασία σε κάποιες χώρες όπως είναι η Γαλλία (κυρίως νότια και Ανατολική) και η Βόρεια Ιταλία. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί ακόμη, μεγάλες ζημιές σε αμπελώνες. Βέβαια υπάρχουν και τα δύο φυτοπλάσματα, και κυρίως η χρυσίζουσα χλώρωση, αλλά επειδή οι ποικιλίες μας δεν είναι πολύ ευαίσθητες η εξάπλωση τους είναι πολύ αργή και σε μικρή συχνότητα. Αντίθετα ποικιλίες, όπως το Chardonnay, η Alicante H. Bouschet και η Barbera, είναι πάρα πολύ ευαίσθητες σε αυτά τα δύο φυτοπλάσματα με αποτέλεσμα στις περιοχές όπου καλλιεργούνται αυτές οι τρεις ποικιλίες να υπάρχει τρομερά μεγάλο πρόβλημα.